Hoe win je het Protest #BKsurf 2019?

De kleine lettertjes van het wedstrijdreglement en belangrijkste jurycriteria

Boards gewaxt met chirurgische precisie, set nieuwe vinnen gemonteerd, lage weerstand competitie leash om je enkel … Je materiaal is klaar voor een topprestatie op het komende Protest #Bksurf, en aan jezelf zal het ook niet liggen: je beurtenkaart op coaching weken is ondertussen vol, winters lang zijn er zwembadbaantjes getrokken, de yoga mat is op de draad versleten…

Toch sluipt de onzekerheid binnen! Hoe kan het nog mislopen?

Hoe gaan de golven zijn, liggen de banken goed, offshore wind? Afspraak op de eerste dag competitie! We hopen samen met jou dat die 5***** Magicseaweed golven netjes een A-frame vormen gedurende de hele surfweek. Gaan de golven niet zo lekker lopen, hey, het is voor elke deelnemer hetzelfde!

Ok, hoe maak ik dan van al die deelnemers de meeste kans om het spelletje BKsurf te winnen?  Door de wedstrijdregels goed te kennen of door te weten bij wie je moet zijn, ben je al halfweg. De sprint naar de finale ligt in jouw handen!  Lees onder samengevat wat al in het wedstrijdreglement staat maar niemand echt leest.

Naar wie kom je best luisteren: Team Protest #BKsurf, wie geeft de call, de punten en het commentaar?

Het Protest #BKsurf team telt heel wat medewerkers waarvan veel vrijwilligers! Dit zijn de verschillende rollen:

  • De crew: Opzetten van de jurytent in het donker, scores bijhouden, electronica droog en levend houden, eten halen, afbreken van de jurytent in het donker, feestjes mee opkuisen, brandjes blussen… Dat zijn deels de taken van de crew, en ze doen het allemaal als vrijwilliger. Zie je hen bezig, dan mag je hen steeds een handje helpen!
  • De beachmaster(s): Is het bijna jouw beurt om te starten en is de vorige heat afgelopen? Haal dan zeker je lycra bij één van de beachmasters. Is je heat afgelopen dan draaien zij het bord terug op rood (zie verder verloop van een heat). Vergeet na je heat zeker je lycra niet uit te doen en terug te bezorgen aan de beachmaster. Vragen als Tommy of de wedstrijdleider Mathieu druk bezig zijn? Ga dan naar de beachmaster!
  • De BKsurf organisator Tommy Maenhaut. Voor het BKsurf zit je (spam) mailbox al vol met mails van hem, en na het BKsurf gaat dat niet beteren. Je ziet Tommy bij de inschrijvingen, de eerste meeting op zaterdagavond en de prijsuitreiking. Gelukkig heeft Tommy een pak medewerkers zodat hij tijdens BKsurf zelf bijna niets meer moet doen (dat hoopt hij ieder jaar). Toch een vraag waar je geen antwoord op kan krijgen? Vraag het aan Tommy.
  • De wedstrijdleider Mathieu Vayron. In 2018 was hij al de BKsurf headjudge. Dit jaar neemt hij naast deze taak ook de rol van wedstrijdleider. Mathieu heeft jaren ervaring op de Franse kampioenschappen en is dé man achter Comité des Landes de surf. Hij kent als geen ander de zandbanken en voorspellingen.  Op basis hiervan zal hij de “Call’s” en het wedstrijdschema bepalen. Op een “Call” kom je te weten waar en wanneer welke heats zullen gesurft worden. Een “Call” komt zowel op de BKsurf website en/of vertellen we je aan de jurytent ter plaatse. Wanneer je moet surfen, staat op ons livescore systeem Liveheats nadat we op zaterdag de heatdraw hebben vrijgegeven.
  • De MC Stijn Pillen: 10 minuten voor de volgende heat zal Stijn je laten weten dat lycra’s afgehaald kunnen worden, en telt af naar de start en het einde van elke heat… maar daar blijft het niet bij. Als MC zal Stijn deelnemers en publiek op de hoogte houden van het scoreverloop van de heats, wie doorgaat naar de volgende ronde, en wat het verdere verloop van de wedstrijddag zal zijn. Hij haalt z’n info rechtstreeks uit de jurytent, maar ook uit Liveheats, het online livescore systeem dat je ook zonder eigen internet kan volgen via een groot scherm vlakbij de jurytent! Zo weet je eigenlijk nog voor Stijn wanneer je aan de beurt bent en ken je de scores van jouw heat achteraf.
  • De headjudge(s): We hebben er 2, want gedurende meer dan de helft van Protest #Bksurf zal de wedstrijd tegelijk doorgaan in 2 zones met 2 afzonderlijke juryteams. Headjudges Mathieu Vayron en Greg Occhionorelli van de Vieux-Boucau Surf Club zijn de 2 personen die aan het hoofd staan van de jury. Zij zetten de grote lijnen uit, coachen de juryleden en zorgen dat de juryleden zich aan de jurycriteria houden. Een opmerking over je scores? Dan zal de wedstrijdleider de headjudge halen om dit samen met jou te bespreken na de heats.
  • Het juryteam: 8 juryleden (3 van Comité des Landes de surf + 3 Belgische juryleden + 2 juryleden van Vieux-Boucau Surf Club). Ze zijn met 3 per zone (+ 1 voor af te wisselen), zitten achter de knoppen en beoordelen elke golf die je surft met een score van 0 tot 10 (zie verder). Zij doen dit aan de hand van verschillende criteria, en onder coaching van de head judges.

Weet hoe je heat zal verlopen en kom niet te laat!

Een heat kan 15, 20, 25 of 30 minuten duren. De exacte duur kom je te weten bij de “Call” die gegeven wordt door de wedstrijdleider en is afhankelijk van de condities (hoeveel golven zijn er?). Wat wel steeds hetzelfde blijft, is het verloop van de heat:

Voor de start van je heat: 10 minuten voor de start van de volgende heat, wanneer de heat voor je nog bezig is, worden de deelnemers die aan de beurt zijn in die volgende heat afgeroepen door MC Stijn Pillen. Vanaf dan kan je je lycra ophalen bij de beachmaster en richting de waterlijn stappen. Uitpeddelen mag je pas op het afgesproken moment, wat meestal 5 minuten voor het einde van de voorgaande heat is (zie verder).

Start van de heat: De start van de heat wordt aangekondigd door de MC en via een startsein. Het ronde bord wordt gedraaid zodat je vanuit het water de groene kant ziet. Vanaf het weergalmen van het startsein mogen er golven genomen worden en kan je punten scoren. Hou daarbij rekening met de voorrangsregels (zie ook verder). Let op! In de finales schakelen we mogelijks over op het 4-man priority systeem en moet je het prioritybord zeer goed in het oog houden.

Laatste 5 minuten van de heat: Geen hard geluid, maar wel het bord dat 180° draait zodat je vanuit het water een rode ronde ziet! De laatste 5 minuten van de heat gaan in. Dit is ook het moment waarop de surfers van de volgende heat het water in mogen. Peddel je in voor de volgende heat? Neem dan geen golven en hou voldoende afstand van de deelnemers die de heat aan het surfen zijn.

Einde van de heat: Het einde van de heat wordt aangekondigd door de MC en via een eindsein. Het bord draait 90° waardoor je vanuit het water op de zijkant kijkt van het ronde bord en dus eigenlijk geen bord ziet. Na dit eindsignaal kom je onmiddellijk uit het water, en sta je niet meer recht op je board (bodyboard richting het strand!). Ga eerst langs de beachmaster om je lycra af te geven. Naast de beachmaster staat het scherm met liveheats met al je scores!

Maak geen fouten tegen de voorrangsregels!

1. Voorrangsregels onder de klassieke regels (zonder bord):

De klassieke regels, eigenlijk net zoals wanneer je gaat freesurfen!

Regel: De golfsurfer die het dichtst bij de peak van de golf ligt, krijgt voorrang: “right of way”.

Voorbeeld: Wie krijgt er voorrang in onderstaande foto? Waarom? De blauwe surfer ligt het dichtst bij de piek en krijgt voorrang op de rode en de zwarte.

 

Interference: Voert een andere surfer een take-off uit op dezelfde golf en hindert hij de surfer met voorrang (door aan de leash trekken, in de weg te staan,…) dan treed er interference op. Kan hij nog uit de golf draaien en hindert hij de surfer met voorrang niet, dan is er geen sprake van interference.

Praktisch: bij een eerste interference verlies je de helft van je 2de beste golfscore, maak je in dezelfde heat opnieuw een interference, dan verlies je beide scorende golven en moet je de heat verlaten (terug naar het strand peddelen). Is er nog een herkansingsronde, dan mag je in die heat wel terug meedoen.

2. Voorrangsregels 4- of 2-man systeem (met bord):

In de finales kunnen we overschakelen naar de 4- of 2- man systeem. Geen paniek, dit laten we zeker voor de start van de heat weten!

Regel: In het begin van de heat heeft nog niemand priority verworven. Hier geldt dat de eerste die in de line-up een golf neemt, priority krijgt. De overblijvende surfers zijn nadien aan de beurt.

Zodra iedereen een eerste golf genomen heeft, wordt priority gegeven aan de eerste die terug is in de line-up.

Voorbeeld(en): In onderstaande foto zie je het prioritybord dat we zouden kunnen gebruiken tijdens de finales op het Protest BKSurf 2019. Op het bord staan de verschillende kleuren van de lycra’s van de surfers. Het duidt de volgorde aan van de deelnemers die recht hebben op priority.

Je leest het bord van links naar rechts, d.w.z. dat diegene die links staat voorrang krijgt op de overige surfers. Toegepast op onderstaande foto wordt dit:

  • Surfer 1 (geel) heeft voorrang op 2,3 en 4.
  • Surfer 2 (rood) heeft voorrang op 3 en 4.
  • Surfer 3 (zwart) heeft voorrang op 4.

Nog een laatste situatieschets aan de hand van de foto: Er zijn 4 surfers. De heat is reeds bezig en surfer 1 (geel) en surfer 2 (rood) hebben beiden al een golf genomen. Surfer 3 (zwart) heeft dus priority. Surfer 1 (geel) en surfer 2 (rood) peddelen terug naar de line-up. De eerste die van hen terug in de line-up ligt, krijgt de volgende priority na surfer 4 (wit).

Interference: Drop je hier in op een surfer met priority dan verlies je de volledige 2de beste golf bij een eerste interference, bij een 2de is het net zoals zonder bord game over.

Hier vind je een voorbeeld van interference tijdens de WSL competitie.

Let op! Het betekent niet dat als je geen priority hebt, je geen golven mag nemen. Zolang je de surfer met priority niet hindert, mag je golven nemen MAAR neem je een golf, dan beland je wel terug achteraan in het rijtje van de priority (plaats 4).

Voor meer info, neem een kijkje in het ISA rulebook.

Je wil veel punten scoren, maar op wat? Weet wat de jurycriteria zijn!

Tijdens je heat mag je maximaal 10-15 golven nemen. Zoals eerder verteld zijn er 3 juryleden. Met iedere golf die je neemt, kan je punten verdienen. De jury geeft  telkens een score op 10 rekeninghoudend met de criteria. Enkel de twee beste golven die je genomen hebt, tellen mee. Deze zorgen uiteindelijk voor een eindscore op 20.

Er is een verschil tussen de criteria voor het BK Longboard Open en de overige categorieën (BK titels Shortboard Men, Shortboard Girls, U14 Grommets, U18 Youth en Shortboard Masters):

In de categorieën Shortboard Men, Shortboard Girls, U14 Grommets, U18 Youth en Shortboard Masters let de jury vooral op:

  • inzet en moeilijkheidsgraad
  • innovatieve en progressieve manoeuvres
  • de combinatie van belangrijke, grote manoeuvres
  • de variatie in manoeuvres
  • de snelheid, power en flow

Criteria bij het BK titel Longboard open:  “De surfer moet gecontroleerde manoeuvres uitvoeren in de kritieke sectie van de golf. Hij/zij maakt gebruik van de volledige lengte en breedte van het surfboard en de golf (traditioneel longboard surfen). De surf(s)ter die de hoogste moeilijkheidsgraad behaald met het meeste stijl, flow en elegantie krijgt de hoogste score. Dit zijn de voornaamste elementen:

  • nose riding en rail surfing
  • de kritieke sectie van de golf
  • variatie
  • snelheid en power
  • inzet
  • controle
  • voetenwerk

Bijkomende aandachtspunten: “De nadruk van bepaalde elementen is afhankelijk van de locatie en de condities op de dag, alsook van wijzigingen in de omstandigheden gedurende de dag. De volgende schaal kan worden gebruikt voor de quotering van een golf: 0-1,9 = Slecht 2,0-3,9 = Redelijk 4,0-5,9 = Gemiddeld 6,0-7,9 = Goed 8,0-10,0 = Uitstekend. (maximum score = 10)

Ken de kleine lettertjes en wat er dit jaar nieuw is!

We verwijzen in het wedstrijdreglement naar het ISA rulebook. Wat staat daar in dat ik moet weten?

Het ISA rulebook is het officiële document dat gebruikt wordt bij het jureren van internationale surfwedstrijden. Hier vind je allerlei informatie terug over de ISA (International Surfing Association) zoals wedstrijdcriteria en- procedure (anti-doping, onaanvaardbaar gedrag, diskwalificatie, ethiek, …). Alle belangrijke regels staan in ons Bksurf wedstrijdreglement en zelden moeten we teruggrijpen naar regels uit dit ISA rulebook, maar zeg nooit nooit!

Met weke surfplanken mag ik meedoen?

Dit jaar is er een belangrijke wijziging! Er is namelijk geen limiet meer in de afmetingen van je surfboard. Behalve bij de discipline Longboard open, daar moet je board 9 voet zijn, gemeten over het dek van je board. Wil je dus in de schortboard open je mini malibu boven halen of je softtop? Dat mag, maar de jury zal waarschijnlijk minder radicale turns kunnen scoren wanneer je een board met veel volume neemt.

HELP! Ik heb enkel mijn radicaal shortboard mee, maar de condities zijn meer geschikt voor een board met wat meer volume! Geen probleem, je kan steeds een surfboard gebruiken van Softdog. Zij zullen verschillende boards beschikbaar stellen voor de deelnemers tijdens het Protest #Bksurf.

Ik weet hoe ik kan winnen, maar hoe zorg ik er voor dat mijn club ook die eerste plaats grijpt?

Zoals vorige jaren is er ook de beroemde battle of the surfclubs. Het is belangrijk dat je bij je inschrijving je surfclub vermeldt. Enkel en alleen op die manier kan je punten verzamelen voor je club! Surf je mee in twee categorieën, dan verzamel je 2x scores voor je club. Het aantal punten hangt af van het eindklassement en op welke plaats je eindigt binnen je categorie. De scores zijn bepaald aan de hand van het ISA rulebook.

Let op! Per club kunnen maximaal het volgende aantal beste resultaten van surfers punten verdienen voor hun club: shortboard Men: 3 | Girls: top 2 | U14 Grommets: 2 | U18 Youth: 2 | Longboard open: 2 | Masters Shortboard: 1.

Bijvoorbeeld surfclub X heeft op het BKsurf 8 shortboard, 3 girls, 5 U14 grommets, 4 U18 Youth, 3 longboarders en 1 master shortboard surf(st)ers. Dan krijgt club X de som van de punten verdiend door hun beste 3 shortboard surfers + beste 2 girls + beste 2 u14 grommets + beste 2 u18 youth + beste 2 longboarders + 1 master shortboard).

Wil je weten hoeveel punten je verdient voor je club? Bekijk dan het wedstrijdreglement waar de puntenschaal in staat.