You win some, you lose some

halftime verslag van #SurfTeambelgium op het EK voor jeugd landenteams te Portugal

Dean Vandewalle

Foto: Damian Davila

You win some, you lose some… op een Europees kampioenschap wordt al eens in het Engels gepraat. Niet dat we hier de international willen uithangen, maar de titel is wel van toepassing halfweg een week #Eurojunior.

#SurfTeamBelgium heeft een jonge selectie surfers op dit 2-jaarlijkse jeugd EK. Lees: in meerdere categorieën hebben we surf(st)ers die enkele jaren jonger zijn dan de maximum toegestane leeftijd. Investeren in de toekomst dus, met meevallers, maar ook met leergeld.

Een bodyboard land zullen we nooit worden.

Zo goed als niemand gaat doordeweeks het Noordzeesop in met een ‘spons’, dus kun je ook weinig verwachten van de jonge teamleden die in dit verplicht Europese nummer uitkomen. Ondanks een spoedcursus “rollo’s en spins” door BB-coach Damian Davila (aka onze teamfotograaf) strandde het schip na enkele rondes in de herkansingen. Interessante investering in de toekomst: Rinke & Mats die de spons meerdere keren rond kregen, zelf in een steile take-off.

Longboards zijn wèl de ideale boards voor de slappe Noordzeegolven, maar veel ook niet de eerste keuze van de teamleden. Razz Rosenbaum nam de 9-voet-opdracht onder de arm, en met succes. De noserides & turns worden gewaardeerd door de jury, de claims niet afgestraft. Misschien is de beste EK longboard prestatie ooit op komst, Razz zit hiervoor in pole position bij de beste 6 via de herkansingen.

Dan de hoofdzaak: shortboard!

De jongsten onder de shortboarders, Mauro & Lars in de U14, zijn uitgeschakeld na enkele heats in de herkansingen. Met opgeheven hoofd hier wel, de tegenstand en het eigen gewicht van Mauro was zwaar, zeker in de kleine golven van de eerste dagen. De investering in de toekomst: Lars kan binnen 2 jaar nog eens in dezelfde categorie een comeback doen.

Bij U16 kon Mats ervaring opdoen voor de komende jaren in enkele heats, naast Dean die in deze categorie als de beste surfer in competitie kan gerekend worden. Bewijs werd hiervoor geleverd in de derde herkansingsronde: Dean liet er de beste heatscore optekenen van het event (16,15/20), en de op 2 na beste golfscore (8,5/10). We kijken uit naar zijn finaleweekend!

In U18 surf verliet Dean in de 3de herkansingsrondes de competitie. Jammer, meer was mogelijk, maar als de bolle hoogwater golven niet de juiste kant uitkomen zijn er verzachtende omstandigheden in te roepen. Razz kon voor de laatste keer in diezelfde U18 categorie zich op de Europese kaart zetten. You win some, you lose some… hier bij Razz jammergenoeg het laatste. Het verlies daar wordt misschien de wespensteek richting Razz zijn Longboard triomf.

Ondertussen surft Rheanna Rosenbaum doorheen de herkansingsrondes bij de meisjes. Haar opdracht bij de U18 Girls surf is nu dezelfde als Dean: haar 4de ronde herkansingen winnen en zich binnen de top 8 van Europa surfen. Het zou haar de best scorende meisje ooit maken van #SurfTeamBelgium.

Eurojunior is een teamwedstrijd,

en daar zijn we officieus nu al kampioen in. Een achterhoede van top supporters en een middenveld van team coaches en captains (lees: board & waterdragers). Of de spitsen het uiteindelijk afmaken kan je volgen via de livestream het komende weekend.

Bom dia vanuit Portugal!

#SurfTeamBelgium

Foto: Damian Davila

Volg het EK via de livecast en Sociale media

Het EK en de prestaties van de Belgen kan je live volgen via een Live Videocast & Scores. Via de sociale media van de Belgische Surf Federatie zijn dagelijks de planning voor de volgende dagen en de hoogtepunten in beeld van de voorbije dag te bekijken.

Links:

De #SurfTeamBelgium toekomst

Foto: Damian Davila

#Surfteambelgium op EUROJUNIOR

Surf Under 18:
Dean Vandewalle, Razz Rosenbaum

Surf Under 16:
Dean Vandewalle, Mats Coenije

Surf Under 14:
Lars Peeters, Mauro Campe

Surf Under 18 LADIES:
Rheanna Rosenbaum, Margot Liers

Longboard Under 18:
Razz Rosenbaum

Bodyboard Under 18:
Razz Rosenbaum, Rinke Claeys

Bodyboard Under 16:
Rinke Claeys, Mats Coenije

Bodyboard Under 18 LADIES:
Jade Liers

Coaches & Team captains:
Headcoach: Lars Musschoot
Bodyboard Coach & Photographer: Damian Davila
Team captains: Tommy Maenhaut & Toni Vandewalle
Assistant Coach: Wouter De Gryse

Dean Vandewalle & Coach Lars Musschoot

Foto: Damian Davila

Max Rosenbaum – Longboard

Foto: Damian Davila

Rheanna Rosenbaum

Foto: Damian Davila

Mats Coenije – Bodyboard

Foto: Damian Davila

#SurfTeamBelgium

Foto: Damian Davila