Protest BKsurf 2019 kroont kampioenen in perfecte topsprint

Protest Belgisch Kampioenschap Surf 2019: Vieux Boucau – 26 oktober t.e.m. 1 november 2019

Een wachtperiode van bijna de hele herfstvakantie biedt het BK Surf de nodige garantie op topgolven in het Zuid-Franse badplaatsje Vieux Boucau. Voorbije jaren was er soms te veel of te weinig deining, maar dit jaar was het vanaf het eerste ochtendgloren bingo. Dag één zag de best besurfbare golven van de hele week en die kroonden na een lange dag meteen vier nieuwe kampioenen. Maandag deinden de golven iets kleiner maar opnieuw ongezien mooi voor de longboardcategorie en de allerjongste deelnemers ‘Under 14’. De Belgische Surf Federatie vist steeds vroeger uit de vijver van jong talent aan en dat werpt zijn vruchten af. De allerjongste surfers zijn telkens talrijker en halen een steeds hoger niveau. Onder hen moeten we de Belgische kandidaten voor olympische medailles binnen acht of twaalf jaar zoeken. Golfsurfen doet zijn intrede op de Olympische Spelen in 2020.

Michiel Van Acker – Winnaar Shortboard Open
credit foto Damian Davila

credit foto Damian Davila

Régine Ruppol – Girls shortboard
credit foto Damian Davila

Optimale omstandigheden

Om de 103 deelnemers – opnieuw een record – allemaal hun kans te laten wagen, moet het Protest BK Surf wel naar de Franse Atlantische kust uitwijken. De Franse manche van het wereldkampioenschap kreeg half oktober in dezelfde regio al indrukwekkende golven en ook de Belgische surfers werden verwend in het Europese golfsurfmekka. De zon scheen, het hellende strand diende als ideale tribune, Red Bull zorgde voor de soundtrack en de surfers surften allemaal samen meer golven dan ooit.

“De Noordzee biedt ook soms mooie golven maar voor een BK met zo veel deelnemers helaas niet voldoende lang,” vertelt Tommy Maenhaut van de Belgische Surf Federatie.

“De voorspellingen bleken naar het einde van de week ook hier nogal wispelturig, we moesten de herkansingsrondes daardoor laten varen maar het bleek de juiste keuze om iedereen in optimale omstandigheden te laten surfen. De ingekorte versie was qua golven perfect maar we hebben nog marge om te verbeteren, het zou helemaal ideaal zijn als we nog één dag zo’n golven kunnen krijgen. Hopelijk volgend jaar,” lacht Tommy.

Rinke Claeys – U18 Youth
credit foto Damian Davila

Alles zat juist

De verdedigende kampioen in de koningsklasse Shortboard Men Michiel Van Acker (22) uit Brugge was het hele kampioenschap dominant en hij verlengde vlot zijn titel van vorig jaar.  “Dit jaar zat alles echt helemaal juist,” vertelt hij.

“Ik ben fit, mijn materiaal staat op punt en de golven waren de beste die ik hier ooit zag. Niemand kon de omstandigheden de schuld van een slecht resultaat geven.”

Oostendenaar Rinke Claeys strandde vorig jaar nog in de kwartfinales en enkel Michiel kon Rinkes opmars in 2019 stoppen. Claeys won net voor de finale Shortboard Men makkelijk in de Under 18 categorie. Zijn broer Jorre is er pas elf en maakte in de kwartfinale van de Under 14 veel indruk. In de finale las het jonge talent de golven niet helemaal juist en moest hij de overwinning aan de meer ervaren Mats Coenije laten die zich slim en kalm naar de overwinning surfte. De vier finalisten gaven een blik in de toekomst van de Belgische golfsurfsport. Nog nooit toonden zo’n jonge deelnemers zo’n spektakel.

Sascha Borrey – longboard
credit foto Damian Davila

Camile Kindt – Shortboard Girls
credit foto Damian Davila

Oostends onderonsje

De weelde aan golven bleek opnieuw toen tegelijk in de longboardfinale een Oostends onderonsje het podium besliste. Kenneth Vaneygen misliep nipt de overwinning in de Master Shortboard categorie op zondag en probeerde het opnieuw op maandag met zijn favoriete bezigheid: quasi dansend surfen op een lange plank.

“Ik was al bij heel wat BK’s en dit was het beste ooit, de sfeer in de finale was super en we deelden hoffelijk de topgolven.”

Sascha Borrey vond minder goede golven dan Kenneth maar toonde zich technisch sterker en verlengde zo zijn titel. “Een finale met vrienden waar je anders ook mee surft, is natuurlijk fantastisch. Het is me gelukt om opnieuw te winnen, ik kan niks meer wensen.” Sinds vorig jaar tilde Sascha het niveau in de discipline een stuk hoger en dit jaar stonden enkel specialisten in de finale.

credit foto Damian Davila

Emiel Dierck – Masters
credit foto Damian Davila

Mats Coenije – U14 Grommets
credit foto Damian Davila

Joke Devreese – Shortboard Girls
credit foto Damian Davila

Brusselse witte konijnen en Bredense overmacht

De gemiddelde BK-deelnemer wordt steeds jonger maar Brusselaar Emiel Dierck bewijst dat surfen bij elke leeftijd aan populariteit wint. “Ik begon pas op mijn 28 jaar met golfsurfen en ben ondertussen al jaren surfleraar in het buitenland. Maar pas op mijn 40 nam ik voor het eerst deel aan het BK en met wat geluk won ik nog ook.” Emiel surfte best in de Shortboard Master categorie. Een tweede Brussels wit konijn op dit BK is Régine Ruppol.

“Ik surfte vroeger al wat in België en aan de Franse kust maar ik wou net zoals de Fransen voor of na het werk kunnen surfen en ik belandde in Martinique.

Omdat ik Belg ben, kan ik niet deelnemen aan de Franse kampioenschappen. Zo kwam ik op het BK in Frankrijk terecht en ik won meteen in een heerlijke sfeer.” Régine wint dit jaar voor het eerst het gelijkgesteld prijzengeld voor mannen en vrouwen. Geen nieuws eigenlijk want zoals surflegende Kelly Slater het al zei: “Dat moet eigenlijk overal de norm zijn.” Al even standaard is dat Twins Bredene de titel ‘Surfclub van het jaar’ wint, Ze kwamen naar het zuiden met een karavaan van bijna 100 leden en verzilverden het meeste podiumplaatsen.

Klaas De Smet – Masters Shortboard
credit foto Damian Davila

Yari Misson – Shortboard Open
credit foto Damian Davila

Eline Week – Longboard open
credit foto Damian Davila

Niels Deroo – Longboard open
credit foto Damian Davila

Via waveparks op weg naar Olympische Spelen

Golfsurfen wordt zowel in België als overal ter wereld populairder en professioneler. Vanaf 2020 speelt de sport zelfs in de hoogste klasse: de Olympische Spelen. Surfen past perfect in de verjongingskuur van het Internationaal Olympisch Comité, zo goed als zeker ook in 2024. “Op langere termijn is het echter nog onzeker of golfsurfen olympisch blijft,” vertelt Tommy Maenhaut van de Belgische Surf Federatie, “maar het olympisch kader opent heel wat deuren en er zit heel persoonlijke begeleiding van bepaalde atleten in de pijplijn. Nu werken we slechts een viertal weken per jaar met de beloftevolle jeugd op stages, EK’s en WK’s maar we willen de jongste talenten graag tot 200 dagen per jaar laten trainen en de Belgen zo gelijke kansen geven. Of zelfs betere door een intense topsportbegeleiding.

Ik geloof dat een atleet met voldoende talent maakbaar is tot een absolute topper.

Tegenwoordig bestaan er waveparks met artificiële golven in vijvers en de kans is reëel dat er zo één in Knokke het expertisecentrum van de golfsurfsport wordt. “Ik denk dat de olympische wedstrijd zal blijven voor de oceaan kiezen maar zo’n park kan de Belgische jeugd even veel laten trainen als Hawaïanen of Brazilianen, ik ben benieuwd om te zien wat de beste Belgen dan kunnen betekenen.”

Lars Peeters – U14 Grommets
credit foto Damian Davila

credit foto Damian Davila

Twins Bredene – Surfclub van het jaar
credit foto Damian Davila

Resultaten BKsurf 2019

Shortboard Men
1. Michiel Van Acker
2. Rinke Claeys
3. Alessio Devis

Shortboard Girls
1. Régine Ruppol
2. Joke Devreese
3. Camille Kindt

Under 14
1. Mats Coenije
2. Louis Escudeiro
3. Jorre Claeys

Under 18
1. Rinke Claeys
2. Arthur Van Lierde
3. Lars Duprez

Longboard
1. Sascha Borrey
2. Kenneth Vaneygen
3. Thomas Houck

Masters (+35 jaar)
1. Emiel Dierck
2. Kenneth Vaneygen
3. Klaas De Smet

Surfclub van het jaar
1. Twinsclub Bredene
2. Outside Oostende
3. Windekind Oostduinkerke

Bekijk de volledige rangschikkingen hier.

Alle heat scores via LiveHeats

Dries Rouquart – Longboard Open
credit foto Damian Davila