Belgische condities tijdens de Protest BKsurf qualifiers: Wind, regen en een wilde Noordzee.

Een flinke depressie zorgde het afgelopen weekend één keer voor lachende gezichten. De onshore wind duwde een serie golven de kust op, genoeg voor actie in zowel de U18 shortboard als de Shortboard Open Men kwalificaties!

Classic Belgische condities voor 2 kwalificatierondes richting de Protest BKsurf finals later deze herfst. Lees het verslag van onze man ter plaatse!

Op zaterdag: U18 Shortboard te surfclub “Outside” Oostende

Eerst de cijfers: 22 surfers met de leeftijd ergens tussen 14 en 19 jaar surften op zaterdag van 9u ‘s morgens tot ergens in de vroege namiddag gedurende 20 heats de 1m+ windgolven aan de voet van de koninklijke gaanderijen (die trouwens 380m lang zijn).

Het was uitwaaien en uitregenen voor de supporters op (onderlinge) veilige afstand op het strand, met als hoogtepunt de natste prijsuitreiking uit de BKsurf geschiedenis. Eén bezoeker had minder last van bubbel-dwang en de nattigheid… naar het schijnt werd ook hij gelokt door de aanstekelijke geluidsgolven van de BKsurf 2020 playlist.

Wat wij vanuit ons (jury)kot hebben onthouden van de wedstrijd? Dat de surfers die vorig jaar nog kampioen speelden in de U14 klasse vlot meedoen na hun promotie in de U18, en enkel nog af te stoppen zijn door de heersende U18 titelhouder. Namen noemen: Rinke Claeys won de U18 qualifier overtuigend met de 2 beste golven van de finale. Hij neemt naar het finale-event begin november Mats Coenije, Mauro Campe en Lars Duprez mee. Rematch binnen enkele weken aan de andere kant van de Oostendse havenmuur, waar de winnaars van alle kwalificatierondes (lees verslag U14) samenkomen om de Protest #Bksurf 2020 titels te verdelen! Geen idee waar we het in de laatste zin over hebben en dacht je dat het nu al gedaan was… think again! Het Protest BKsurf 2020 is een 2-traps raket richting de titel!

Bekijk meer foto’s van U18 Shorboard Protest BKsurf 2020 kwalificaties op onze Facebook Pagina

Op zondag: Shortboard open men te O’Neill Beachclub Blankenberge

Als je het licht in je jurytrailer moet aansteken om te kijken hoe dicht de zee komt, dan weet je dat je op tijd bent voor de eerste heat. OK we waren als BKsurf crew een beetje enthousiast. In de Shortboard open men hadden zich zo goed als alle ex-kampioenen uit de laatste 10 edities ingeschreven, en we weten dat een stevig gevecht op een Blankenbergs strand nooit veraf is!

Als we er terug de cijfers willen bijhalen: die van de heatscores lagen meestal dicht bij elkaar! Heats werden beslist met enkele puntjes verschil, en zelfs 2x moest een gelijkstand uit elkaar gehaald worden door de beste golf. Nefast voor de feestvreugde werd het niet, de mannen met de hoge sprays hadden er duidelijk zin in en er werd goed (groen) gelachen, zelf toen Belgische Olympische hoop Dean Vandewalle de hamer bovenhaalde in de eerste (van 3!) kwarfinales met een 10+ score. In de halve finale werd de broederstrijd bij de Marcantuoni’s beslecht in het voordeel van de jongste en de fitste, en greep de 2019 Belgische kampioen Michiel Van Acker met de eerder vermelde gelijke score net naast een plaats voor die Oostendse finale aan het Ooster later deze herfst.

Hoe het afliep in de laatste heat van de dag? Dean Vandewalle wist nog 2 bochtjes te trekken op de mid-tij golven, met een spray die de jury overhaalde om hun beste golfscores in zijn gele-lycra-kleur vakje te noteren. Jack Verbraeken klampte aan, werd 2de, en maakt dus nog kans op een extra tricolore lycra in zijn garderobekast. Al zal het rekening houden worden met de 2 kuitenbijters Razz en Keith, 3de en 4de van deze voorronde. De nijdigheid waarmee ze die van hogerop het podium trakteerden op een champagnedouche hadden wij alvast begrepen!

Dat het weekend werd afgesloten door een kleine optocht met de shortboard kampioen Dean sportief op de schouders zorgde voor wat extra deining in de wondermooie stad. Als in hoogzomer de strandstoelen in het rond vliegen dan is een zwarte PROTEST vlag in de herfst genoeg voor onrust achter de ramen van de Blankenbergse appartementen. Zelden zo goed gelachten na een rondje sociale media op zondagavond!

Bekijk meer foto’s van Protest BKsurf 2020 kwalificaties op onze Facebook Pagina

Het is nog niet gedaan!

In de Protest #BKsurf 2020 tweetrapsraket zitten nog 2 kwalificatie wedstrijden en 1 finale. Inschrijven voor Longboard men & girls, én shortboard girls en de masters shortboard kan nog via deze link.

Kijken wie al geplaatste is zie je via deze pagina (top 4 per discipline). Voor de liefhebbers, ook de rankings van 2017, 2018 en 2019 kan je er zien. De komende weekends volgen we dezelfde routine als vorige week. We volgen de voorspellingen en laten jullie de dagen voor een mogelijk wedstrijd alles weten via de pagina next call!

Bekijk alle scores en rankings van de al afgeronde Protest BKsurf 2020 qualifiers via onderstaande links, en tot de volgende fijne dag van sport!