Word jij de Protest #BKsurf champ 2020 in Belgische golven?

Hoe overtuig je de jury en wat zijn de niet te missen wedstrijdregels?

Na het afsluiten van de online “best of belgian waves” challenge, kunnen we niet wachten om jullie te zien ‘shredden’ aan onze Belgische kust. 

De beste Belgische golven rollen meestal niet de hele dag door en helaas te vaak ook niet dagen aan een stuk. Daarom vinden vijf kwalificatie events in vijf verschillende surfclubs plaats in één of meerdere weekends tussen 15 september en 1 november.

Krijgen we classic Noordzee schuimbakken?

Zoals jullie ondertussen al weten is er wegens de covid-19 situatie een hoop gewijzigd en vindt het Protest #BKSURF 2020 voor het eerst plaats bij onze surfclubs in eigen land. Hierdoor zullen de omstandigheden ook verschillen met de voorafgaande jaren en zullen de 5***** van MagicSeaweed al wat moeilijker realiseerbaar zijn. Des te meer kansen voor de kenners van het bruine Noordzee sop. Zijn de omstandigheden niet zoals gehoopt? No worries, dit is voor elke deelnemer hetzelfde.

Oke, hoe kan ik nu van al de deelnemers het meeste kans maken om de BK champ van 2020 te worden?

Kennis over het wedstrijdreglement is al een goede basis, daarnaast weet je best ook op voorhand bij wie je moet zijn, zodat je wedstrijddag wat minder stressloos verloopt.

De weg naar de finale ligt volledig open, word jij onze nieuwe Protest BKsurf2020 kampioen? Lees alvast hieronder de samenvatting van de spelregels.

Red Bull

Team Protest #BKsurf is het luisteren waard: wie geeft de calls, hoe worden de punten verdeeld en van waar komt de commentaar?

Het Protest #BKsurf team telt een hoop verschillende rollen, met tal van vrijwilligers. In Belgische golven blijven we net zo hard als voorgaande jaren vertrouwen op een sterk team dat dit jaar vanuit de gastclubs zal bijgestaan worden:

 • De crew: Opzetten van de jury tent, scores bijhouden, elektronica droog en levend houden, eten en drinken halen, brandjes blussen… Dat zijn deels de taken van de crew, en ze doen het allemaal als vrijwilliger. Zie je hen bezig, dan mag je hen steeds een handje helpen – Corona proof weliswaar!
 • De beachmaster: Is het bijna jouw beurt om te starten en is de vorige heat afgelopen? Haal dan zeker je lycra bij één van de beachmasters. Is je heat afgelopen dan draaien zij het bord terug op rood (zie verder verloop van een heat). Vergeet na je heat zeker je lycra niet uit te doen te reinigen in de voorziene tonnen en terug te bezorgen aan de beachmaster. Vragen als Tommy of de wedstrijdleider druk bezig zijn? Ga dan naar de beachmaster!
 • Tommy Maenhaut, De BK organisator. Voor het BKsurf zit je (spam) mailbox al vol met mails van hem, en denk maar niet dat het na het BKsurf voorbij is. Je ziet Tommy bij de inschrijvingen, de kwalificaties, de finales en de prijsuitreiking. Gelukkig heeft Tommy een pak medewerkers zodat hij tijdens BKsurf zelf bijna niets meer moet doen (dat hoopt hij ieder jaar). Toch een vraag waar je geen antwoord op kan krijgen? Vraag het aan Tommy.
 • De wedstrijdleiders: Per kwalificatie zal er een wedstrijdleider worden aangesteld. De surfclub waar de wedstrijd plaatsvindt is verantwoordelijk voor het aanstellen van een wedstrijdleider. Aangezien zij het meeste ervaring hebben, de voorspellingen goed kunnen inschatten en de omgeving uit hun duim kennen, zullen zij per club de “calls” en het wedstrijdschema bepalen.

Op een “Call” kom je te weten waar en wanneer welke heats zullen gesurft worden. Een “Call” komt zowel op de BKsurf website en/of vertellen we je aan de jury tent ter plaatse. Wanneer je moet surfen staat op ons livescore systeem, Liveheats. Van afzonderlijke heats tot de volledige heat draw zal te vinden zijn op dit online platform.

 • De MC: Per wedstrijd zal er een MC aanwezig zijn die 10 minuten voor de volgende heat je zal laten weten dat lycra’s afgehaald kunnen worden en telt vervolgens af naar de start en het einde van elke heat… maar daar blijft het niet bij. Als MC zal hij deelnemers en publiek op de hoogte houden van het scoreverloop van de heats, wie doorgaat naar de volgende ronde en hoe het verdere verloop van de wedstrijddag zal zijn. Hij haalt z’n info rechtstreeks uit de jury tent, maar ook uit Liveheats, het online livescore systeem dat je ook zonder eigen internet kan volgen via een groot scherm vlakbij de jury tent! Zo weet je nog voor de MC wanneer je aan de beurt bent en ken je de scores van jouw heat achteraf. Volg dus alles op de voet en via de MC.
 • De head judges: 1 head judge zal via het BSF team voor elke club voorzien worden. Zij staan aan het hoofd van de jury per wedstrijd en zetten de grote lijnen uit, coachen de juryleden en zorgen dat de juryleden zich aan de jury criteria houden. Een opmerking over je scores? Dan zal de wedstrijdleider de head judge halen om dit samen met jou te bespreken na de heats.
 • Het juryteam: Een team van 3-4 juryleden zitten achter de knoppen en beoordelen elke golf die je surft met een score van 0-10, daarnaast vallen ze ook onder de coaching van de head judges. De score die je krijgt zal afhankelijk zijn van verschillende criteria rekening houdend met de ISA (shortboard) en ASP (longboard) richtlijnen.

Ken je heat en kom op tijd!

Een heat kan 12, 15, 20, 25 of 30 minuten duren. De exacte duur kom je te weten bij de “Call” die gegeven wordt door de wedstrijdleider en is afhankelijk van de condities (hoeveel golven zijn er?). Wat wel steeds hetzelfde blijft, is het verloop van de heat:

Voor de start van je heat: 10 minuten voor de start van de volgende heat, wanneer de heat voor je nog bezig is, worden de deelnemers die aan de beurt zijn in die volgende heat afgeroepen door de MC ter plaatse. Vanaf dan kan je je lycra ophalen bij de beachmaster en richting de waterlijn stappen. Uitpeddelen mag je pas op het afgesproken moment, wat meestal 5 minuten voor het einde van de voorgaande heat is (zie verder).

Start van de heat: De start van de heat wordt aangekondigd door de MC en via een startsein. Het ronde bord wordt gedraaid zodat je vanuit het water de groene kant ziet. Vanaf het weergalmen van het startsein mogen er golven genomen worden en kan je punten scoren. Hou daarbij rekening met de voorrangsregels (zie ook verder). Let op! In de finales schakelen we mogelijks over op het 4-man priority systeem en moet je het priority bord zeer goed in het oog houden.

Laatste 5 minuten van de heat: Geen hard geluid, maar wel het bord dat 180° draait zodat je vanuit het water een rode ronde ziet! De laatste 5 minuten van de heat gaan in. Dit is ook het moment waarop de surfers van de volgende heat het water in mogen. Peddel je in voor de volgende heat? Neem dan geen golven en hou voldoende afstand van de deelnemers die de heat aan het surfen zijn.

Einde van de heat: Het einde van de heat wordt aangekondigd door de MC en via een eindsein. Het bord draait 90° waardoor je vanuit het water op de zijkant kijkt van het ronde bord en dus eigenlijk geen bord ziet. Na dit eindsignaal kom je onmiddellijk uit het water, en sta je niet meer recht op je board (bodyboard richting het strand!). Spoel je lycra af in de reiniging tonnen alvorens je deze afgeeft aan de beachmaster. Naast de beachmaster staat het scherm met liveheats met al je scores!

Voorrangsregels in de zee? Hoe zit dat nou?

De klassieke regels (zonder bord):

De klassieke regels, eigenlijk net zoals wanneer je gaat freesurfen!

Regel: De golfsurfer die het dichtst bij de peak van de golf ligt, krijgt voorrang: “right of way”.

Voorbeeld: Wie krijgt er voorrang in onderstaande foto? Waarom? De blauwe surfer ligt het dichtst bij de piek en krijgt voorrang op de rode en de zwarte.

 

Interference: Voert een andere surfer een take-off uit op dezelfde golf en hindert hij de surfer met voorrang (door aan de leash trekken, in de weg te staan,…) dan treed er interference op. 

Kan hij nog uit de golf draaien en hindert hij de surfer met voorrang niet, dan is er geen sprake van interference.

Praktisch: bij een eerste interference verlies je de helft van je 2de beste golfscore, maak je in dezelfde heat opnieuw een interference, dan verlies je beide scorende golven en moet je de heat verlaten (terug naar het strand peddelen). 

Is er nog een herkansingsronde, dan mag je in die heat wel terug meedoen.

4 -of 2 man systeem (met bord):

Tijdens het finale event kunnen we overschakelen naar de 4- of 2- man systeem. Geen paniek, dit laten we zeker voor de start van de heat weten!

Regel: In het begin van de heat heeft nog niemand prioriteit verworven. Hier geldt dat de eerste die in de line-up een golf neemt, voorrang krijgt. De overblijvende surfers zijn nadien aan de beurt.

Zodra iedereen een eerste golf genomen heeft, wordt prioriteit gegeven aan de eerste die terug is in de line-up.

Voorbeeld(en): In onderstaande foto zie je het prioriteiten bord dat we zouden kunnen gebruiken tijdens de finales op het Protest BKSurf 2020. 

Op het bord staan de verschillende kleuren van de lycra’s van de surfers. Het duidt de volgorde aan van de deelnemers die recht hebben op voorrang.

Je leest het bord van links naar rechts, d.w.z. dat degene die links staat voorrang krijgt op de overige surfers. Toegepast op onderstaande foto wordt dit:

 • Surfer 1 (geel) heeft voorrang op 2,3 en 4.
 • Surfer 2 (rood) heeft voorrang op 3 en 4.
 • Surfer 3 (zwart) heeft voorrang op 4.

Nog een laatste situatieschets aan de hand van de foto: 

Er zijn 4 surfers. De heat is reeds bezig en surfer 1 (geel) en surfer 2 (rood) hebben beiden al een golf genomen. Surfer 3 (zwart) heeft dus prioriteit. Surfer 1 (geel) en surfer 2 (rood) peddelen terug naar de line-up. De eerste die van hen terug in de line-up ligt, krijgt de volgende priority na surfer 4 (wit).

Interference: Drop je hier in op een surfer met priority dan verlies je de volledige 2de beste golf bij een eerste interference, bij een 2de is het net zoals zonder bord, game over.

Hier vind je een voorbeeld van interference tijdens de WSL competitie.

Let op! Het betekent niet dat als je geen prioriteit hebt, je geen golven mag nemen. Zolang je de surfer met voorrang niet hindert, mag je golven nemen MAAR, neem je een golf, dan beland je wel terug achteraan in het rijtje van de prioriteit (plaats 4).

Voor meer info, neem een kijkje in het ISA rulebook.

Hoe verdien ik nu het meeste punten?

Tijdens je heat mag je maximaal 10-15 golven nemen. Zoals eerder verteld zijn er 3-4 juryleden. Met iedere golf die je neemt, kan je punten verdienen. De jury geeft telkens een score op 10 rekening houdend met de criteria. Enkel de twee beste golven die je genomen hebt, tellen mee. Deze zorgen uiteindelijk voor een eindscore op 20.

Er is een verschil tussen de criteria voor het BK Longboard Open (ASP-richtlijnen) en de overige categorieën (BK titels Shortboard Men, Shortboard Girls, U14 Grommets, U18 Youth en Shortboard Masters) (ISA-richtlijnen):

De juryleden houden rekening met volgende officiële ISA richtlijn bij het scoren van golven bij de BK titels Shortboard Men, Shortboard Girls, U14 Grommets, U18 Youth en Shortboard Masters:

 • inzet en moeilijkheidsgraad
 • innovatieve en progressieve manoeuvres
 • de combinatie van belangrijke, grote manoeuvres
 • de variatie in manoeuvres
 • de snelheid, power en flow

De juryleden houden rekening met volgende officiële ASP richtlijn bij het scoren van golven bij de BK titel Girls Longboard open en Boys Longboard open.

“De surfer moet gecontroleerde manoeuvres uitvoeren in de kritieke sectie van de golf. Hij/zij maakt gebruik van de volledige lengte en breedte van het surfboard en de golf (traditioneel longboard surfen). De surf(s)ter die de hoogste moeilijkheidsgraad behaald met het meeste stijl, flow en elegantie krijgt de hoogste score.” Dit zijn de voornaamste elementen:

 • nose riding en rail surfing
 • de kritieke sectie van de golf
 • variatie
 • snelheid en power
 • inzet
 • controle
 • voetenwerk

Bijkomende aandachtspunten: “De nadruk van bepaalde elementen zijn afhankelijk van de locatie en de condities op de dag, alsook van wijzigingen in de omstandigheden gedurende de dag. 

De volgende schaal kan worden gebruikt voor de quotering van een golf: 0-1,9 = Slecht | 2,0-3,9 = Redelijk | 4,0-5,9 = Gemiddeld | 6,0-7,9 = Goed | 8,0-10,0 = Uitstekend. (maximum score = 10)

Lees ook de kleine lettertjes + wat is er nieuw dit jaar?

We verwijzen in het wedstrijdreglement naar het ISA rulebook, maar wat staat daar precies in dat ik moet weten?

Het ISA rulebook is het officiële document dat gebruikt wordt bij het jureren van internationale surfwedstrijden. 

Hier vind je allerlei informatie terug over de ISA (International Surfing Association) zoals wedstrijd criteria -en procedure (anti-doping, onaanvaardbaar gedrag, diskwalificatie, ethiek,…). 

Alle belangrijke regels staan in ons Bksurf wedstrijdreglement en zelden moeten we teruggrijpen naar regels uit dit ISA rulebook, maar zeg nooit nooit!

Met welke surfplanken mag ik meedoen?

Net als vorig jaar geldt de limiet niet meer op je plank, behalve bij de discipline Longboard open, daar moet je board 9 voet zijn, gemeten over het dek van je board. 

Wil je dus in de shortboard open je mini malibu boven halen of je softtop? Dat mag, maar de jury zal waarschijnlijk minder radicale turns kunnen scoren wanneer je een board met veel volume neemt.

HELP! Ik heb enkel mijn radicaal shortboard mee, maar de condities zijn meer geschikt voor een board met wat meer volume! Geen probleem, je kan steeds een surfboard gebruiken van Softdog. Zij zullen verschillende boards beschikbaar stellen voor de deelnemers tijdens het Protest #Bksurf.

Hoe verlopen de kwalificatie wedstrijden?

Het wachten kan beginnen… Om de kwalificatie events van de best mogelijke golven te voorzien wordt er telkens enkele dagen voor het event beslist of de wedstrijd zal doorgaan.
Hoe verloopt zo’n kwalificatie wachtperiode?

 • De GO of NO GO voor het komende weekend zal steeds gegeven worden ten laatste op donderdag 20u via www.BKsurf.be
 • Online inschrijven kan nog tot 12u ’s middags de dag voor de wedstrijd
 • De heatindeling zal ten laatste om 18u de dag voor de wedstrijd bekend gemaakt worden via www.bksurf.be

Ik weet hoe ik kan winnen, maar hoe zorg ik er voor dat mijn club ook die eerste plaats grijpt?

Zoals vorige jaren is er ook de beroemde battle of the surfclubs. Het is belangrijk dat je bij je inschrijving je surfclub vermeldt. Enkel en alleen op die manier kan je punten verzamelen voor je club! 

Surf je mee in twee categorieën, dan verzamel je 2x scores voor je club. Het aantal punten hangt af van het eindklassement en op welke plaats je eindigt binnen je categorie. De scores zijn bepaald aan de hand van het ISA rulebook.

De puntenschaal is te vinden in het wedstrijdreglement. Wil je weten hoeveel je waard bent voor je club en hoeveel punten je bij een hebt gesprokkeld, moet je daar zijn.

Corona, hoe zit het eigenlijk met dat vuil beestje?

Hoewel de lockdown al een hele poos geleden is, blijft het covid-19 virus rond zweven in ons land. Ja ja, ook wij die een openlucht evenement op het strand organiseren moeten aan bepaalde eisen voldoen zodat de kwalificaties en de finale mogen plaatsvinden. We zetten ze even op een rijtje:

 •  In de club gelden de regels voor de horeca
  • Handen ontsmetten bij het binnenkomen
  • Maximaal bubbel van 10
  • Mondmaskers verplicht bij rondwandelen
  • Blijf in je bubbel
 • Deelnemers:
  • Dragen van een mondmasker bij wachttijden tussen heats
  • Lycra’s ontsmetten na gebruik van heat in ontsmettings ton
 • Jury’s:
  • Mondmaskers? 

⇒ Verder wordt er verwacht dat iedereen zijn/haar gezond verstand gebruikt zowel in als rond de club. Vermijd drukke plekken en breng anderen niet in gevaar. 

Probeer vooral ook te genieten van het moment en maak er een onvergetelijke dag van! En zoals Phil Edwards zou zeggen: “De beste surfer, is degene die het meeste fun maakt”