Trainingsfiches Golfsurfen

Inspiratie voor je golfsurf trainingen op de club

Meerdere van de surfclubs aan onze kust organiseren voor hun leden golfsurf trainingen. In 2014 deed stagiaire Elien Van Laere overuren op het bureau van de toenmalige Vlaamse Yachting Federatie (nu onze moederfederatie WWSV). Haar stageopdracht was een reeks van fiches ontwikkelen als steun voor de coach van de beginnende golfsurf trainingsgroepen. Doelstelling van deze stageopdracht was ervoor te zorgen dat de trainingsinhoud en aangeleerde technieken beter aansluiten op de trainingen die door de federatie worden gegeven in het Eurojunior project. Vanuit haar achtergrond als golfsurfster, de VTS cursus initiator golfsurfen en haar studies bij Howest stelde ze een pakket van lesfiches op. Haar uitgangspunt:

De hele opbouw volgt deze van alle andere gestructureerde sporten, waarbij een training is opgebouwd met een opwarming, kern en slot. Hoofdopdracht nummer 1 wanneer er golven staan blijft zoveel mogelijk surfen, maar met onderstaande fiches kan de clubtrainer ook een training samenstellen als er geen golven zijn, bijvoorbeeld met specifieke oefeningen om de conditie, balans, snelheid, lenigheid, kracht en techniek te trainen.

Het is nu 2018, en wij vinden haar werk los van enkele oude logo’s nog steeds modern en een waardevolle steun voor elke beginnende surfcoach. Ontdek haar werk via onderstaande links, en vermeld haar af en toe eens tijdens je trainingen!

Index van de trainingsfiches:

 1. Algemene toelichting
 2. Algemene informatie golfsurfen
 3. Powerpoint algemene informatie golfsurfen
 4. Woordenlijst
 5. Manoeuvres technische fiches
 6. Manoeuvres in leerstappen
 7. Fiches opwarming en cooling down
 8. Fiches specifieke oefeningen
 9. Bronvermelding

Uitgewerkte Trainingen:

 1. Training 1 Geen golven + slecht weer
 2. Training 2 Geen golven & mooi weer
 3. Training 3 wel golven, zoveel mogelijk surfen
 4. Training 4 in het zwembad

Wat de coaches uiteindelijk van haar werk vonden ging ze ook onderzoeken. Elien trok naar enkele surfclubs om de clubtrainers hun ervaringen te horen, en wat zij vinden van de trainingsfiches. Bekijk hun reactie in onderstaande video: