Surfparadijs Siargao getroffen door supertyfoon Rai

Help BSF jurylid Tom Soupart met het herstellen van drinkwater en watersport

Op 16 december werd in de Filipijnen het surfparadijs Siargao getroffen door supertyfoon Rai. Deze orkaan was onverwacht verwoestend toen ze het eiland bereikte. Met windsnelheden van meer dan 270 km/u werd zowat het hele eiland verwoest. Na het eiland werden ook veel andere delen van het land geraakt. BSF jurylid Tom Soupart is ter plaatse. Samen met het lokale wakeboard park, verleent hij de hulp waar nodig.

Apocalyptische ervaring.

Tom Soupart volgde zijn stage bij de Belgische Surf Federatie en organiseerde zo samen vele wedstrijden trainingen. Nu jureert hij nog de lokale evenementen en is gepassioneerd door foilen. De winters spendeert Tom in de Filipijnen, en meerbepaald op het eiland van Siargao. De locatie werd onlangs nog uitgeroepen tot “het mooiste eiland van Azie” en een magneet voor surfers, mensen die rust en schoonheid zoeken en “digital nomads”. Op het eiland deelt hij zijn opgedane ervaring met het ‘Siargao Wakepark’, een van de meeste unieke locaties om de sport te beoefenen.

Het eiland werd als eerste getroffen toen het vaste land bereikt werd. Tom zat er middenin en heeft alles van op de eerste rij meegemaakt, alsook het oog van de storm waarbij het plots even terug ‘windstil’ werd. De ravage was enorm. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd, mits het opzoeken van beschutting in evacuatie-centra en kleinere betonnen ruimtes.

‘Het was een helse ervaring’, vertelt Tom. ‘We zaten met dichte vrienden en honden op elkaar, onder een tafel van de keuken van het wakepark.

We hoorden hoe de stormwind buiten alles losrukte. Op onze muren werd er ingebeukt met alles die rondvloog. De regen werd naar binnen geperst door de spleten van deuren en ramen. Na de storm volgde een apocalyptische ervaring waarbij je precies in een zombie film terecht kwam, zonder zombies dan… Enkel de betonnen structuren bleven staan. Alles gebouwd uit hout en daken was verdwenen of beschadigd.