Protest BKsurf Longboard report – afvallingsrace in Belgische golven

Het was klassiek “iedereen weerman” de dagen vóór het eerste weekend van de Protest BKsurf kwalificaties. Blijven de golven na een midweek leuke surf ook in het weekend binnenrollen? Komt er niet te veel wind? Hoe liggen de banken in Bredene? Een verantwoord gokje werd genomen en 12 vrouwen + 24 mannen zagen er wel lijn in. De Belgisch beste competitie longboard(st)ers moeten dit jaar van alle markten thuis zijn want na top 6 kwalificatie in kleine Belgische golven zijn er de finals in waarschijnlijk stevige Atlantische swell.

Een golfsurfwedstrijd is basis wiskunde. Delen van 12 mannen en 24 vrouwen in heats van 4 (op basis van hun 2020 BKsurf longboard plaats), optellen van de 2 hoogste 0-10 golfscores na het gemiddelde te nemen van de 3 juryleden, uitsplitsen van de verliezende helft van de eerste ronde naar de herkansing en terug delen van de surf(st)ers met de beste gecombineerde score van de 2 golven in de volgende rondes. De uitkomst na 6u competitie op 2 zones was 6 mannen en 6 vrouwen met een finaleticket. Of de rekening klopt kan je nog narekenen bij onze Australische vrienden van Liveheats.

Wat ook nodig was: genoeg skills voor hoge scores! (lees in het wedstrijdreglement op basis van welke criteria dit gebeurde) Bij de mannen lukte het Mats Coenije en Adrian Carpels een finaleticket te pakken zonder een 10+/20 heatscore. Sascha Borrey, Jack Verbraeken, Nick De Jonghe en Niels Deroo gingen wel in (meerdere) heats vlot richting de 10+ som van 2 “good” waves. Ook best pieken op het juiste moment: Kenneth Vaneygen scoorde een degelijke 10.53 in ronde 2 maar had die zeker liever in de beslissende 3de ronde gekregen. Niels Deroo pakte in de spannendste heat van de mannen voorronde de 2de plaats en finale ticket net voor Kenneth. Niels zijn score in die heat: 8,67.

Op zich al een topscore: 12 deelnemende longboard vrouwen! Dat is +1 in vergelijking met de 2020 BKsurf editie waar er voor het eerst een afzonderlijke longboard vrouwen discipline was. Camille Kindt werd in Twins ook lid van de 10+/20 club en kreeg ervoor een ticket naar de finale. Joke Devreese won ook al haar heats en een top 6 finale ticket. Dat je niet alles moet winnen om toch naar de finale te gaan bewees Amelie Geerinckx: 4de worden in je eerste heat, herkansing winnen, en 2de worden in de beslissende ronde = finale ticket!

Nog mee met de rekening? Bekijk de foto’s en heats hieronder:

Finals & Wildcards?

Tijdens het herfstverlof – van zondag 31 oktober tot en met donderdag 4 november, reserve competitie dag vrijdag 5 november  – zijn er de Protest BKsurf finales in de golven van het Franse Vieux-Boucau! Mogen meedoen: de beste 6 shortboard women, shortboard men, U14, U18, longboard men en longboard women + beste 8 U14 + beste 4 Masters shortboard van de Belgische kwalificaties. Voor deelnemers aan het WSL Pro junior en QS circuit zijn er finale wildcards. Lees alle details hierover in het wedstrijdreglement.

Next op het Protest BKsurf 

Op weg naar de titel zijn er nog 4 kwalificatie wedstrijden en 1 finale. U18 en U14 shortboard, Shortboard Men en Women, Shortboard Masters.
De komende weekends dezelfde “iedereen weerman” routine: of er een golf te rapen zal vallen kom je elke donderdagavond 20u te weten via onze gebruikelijke kanalen!

Bekijk meer foto’s van Protest BKsurf 2021 kwalificaties op onze SurfingBelgium Facebook Pagina