Wanneer het Franse badplaatsje Vieux Boucau zich opmaakt voor zijn jaarlijkse winterslaap, mag het nog net iets lange wakker blijven voor een laatste hoogtepunt: de kroning van de Belgische golfsurfkampioenen! Afgelopen herfstvakantie pakte de achttienjarige Arne Kindt uit Bredene zijn eerste titel in de koningscategorie bij de mannen. Zijn één jaar jongere nichtje Camille Kindt verlengde haar vrouwentitel en Oscar Cauchi bracht bij de min-zeventienjarigen het aantal hoogste schavotten voor Twins Club Bredene op drie. Bijna 70 Twinsleden zagen hun surfers negen van de vijftien podiumplaatsen inpalmen en zo de nieuwe titel ‘Surfclub van het Jaar’ in de wacht slepen. Jack Verbraeken uit Knokke won de longboardklasse en Jurgen Deneire uit Oostende diezelfde voor 35-plussers.

Studerende surfers grijpen de macht

Na negen jaar aan ongeveer alle wedstrijden deelnemen, inclusief EK’s en WK’s met het Belgische juniorenteam, pakte Arne Kindt zijn eerste grote overwinning. Daarbij nipt op de hielen gezeten door Michiel Van Acker die hem vroeger in de juniorencategorie wel wist voor te blijven. “Ik ben niet de meest competitieve surfer en ik had het ook helemaal niet verwacht,” relativeert Arne “maar het is wel heel fijn om te winnen natuurlijk. Vorig jaar surften dezelfde vier de finale en eindigde ik laatste, dit jaar liep het exact omgekeerd.” Arne is de eerste Belgisch kampioen die niet maandenlang in landen met meer golven trainde. Terwijl vroeger vaak naar golfrijker oorden uitgewaaide surfers de podiumplaatsen kwamen opeisen zien we nu de in België schoolgaande jeugd het hoogste schavot bestijgen. Niemand op het mannenpodium is ouder dan achttien. “Ik trainde deze zomer wel in Costa Rica met de coach die ons ook op het landen-WK begeleidde,” voegt Arne er aan toe, “maar verder moet ik het met de weinige Belgische golven en de schoolvakanties doen. Ik was er bijna niet bij dit eerste jaar aan de universiteit maar het lukte toch. Volgend jaar mijn titel verdedigen, zou nu toch geen probleem mogen zijn,” lacht hij.

Belgisch EK en WK Juniorenteam palmt podia in

Een goeie golfsurfer worden kan dus in België maar een hoog niveau haal je toch sneller aan de Atlantische Oceaan. Oscar Cauchi is een nieuwe topper in het Belgische juniorteam. Hij surfte zijn eerste finale in zijn leeftijdscategorie en won die meteen. “We verhuisden drie jaar geleden naar de Portugese stad Porto,” verklaart Oscar zijn snelle opmars. “Ik groeide op in Berchem en wist weinig of niets van surfen in België maar toen ik er aan de Portugese stranden mee begon was ik direct verkocht. Ook in deze finale vloog ik er meteen in en ik ben superblij dat ik aan kop kon blijven.” Ook Oscar trok al met de Belgische ploeg naar het WK. Net als onder andere Camille Kindt die voor de tweede keer op rij won bij de vrouwen, Rheanna Rosenbaum die opviel met een tweede plaats bij zowel de vrouwen als de juniors en Jack Verbraeken die dit jaar als titelverdediger vrede moest nemen met een derde plaats bij de mannen maar dat compenseerde met een titel in de longboardcategorie. De Belgische Surf Federatie, de golfsurftak van de Vlaamse Yachting Federatie, zet al jaren in op de jeugd met lokale Noordzeewedstrijden, verschillende trainingsstages in binnen -en buitenland en deelnames aan landen-EK’s en WK’s. Dat complete parcours werpt zijn vruchten af. In december mikt België tijdens het landen-EK voor junioren in Marokko als kleine surfnatie op aansluiting bij de grote toplanden.

Twins Club Bredene wint eerste BK voor surfclubs

De jonge talenten beginnen hun weg naar de top op wekelijkse trainingen in zes Belgische kustsurfclubs. Het BK vormt de afsluiter van het clubseizoen en ziet de delegaties jonge clubleden elk jaar groeien en zo ook het aantal deelnemers met dit jaar een absoluut record. Twins Club Bredene kwam met een karavaan van een zeventigtal leden en ook andere clubs daagden met meer dan dertig op. Elke deelnemer sprokkelde met zijn of haar resultaat punten voor de club en zo zette de Bredense overmacht zich door op het podium. Twins Club bezette negen van de vijftien podiumschavotten en pakte zo de eerste titel van surfclub van het jaar. De overwinning van Jurgen Deneire bracht VVW Outside uit Oostende op de tweede plaats en Surfclub Windekind werd derde.

Belgische surfer(s) op Olympische Spelen

De golfsurfsport wordt zowel in België als overal ter wereld niet alleen populairder maar ook professioneler. Vanaf 2020 speelt golfsurfen zelfs in de hoogste klasse: de Olympische Spelen. Voorlopig zonder garantie voor de toekomst maar het Internationaal Olympisch Comité wil verjongen en de surfsport past perfect in dat plaatje. Sport Vlaanderen (ex-Bloso) spot talent steeds vroeger en begeleidt het traject richting mogelijke medailles, dus het olympisch kader kan veel deuren openen. Of die eer een golfsurfer te beurt kan vallen, valt nog af te wachten maar de kans is er met enkele kleppers die meedraaien met de wereldtop van hun leeftijd en niet op het BK aanwezig waren.