Protest #Bksurf by GoPro: recordaantal Belgische golfsurfers in Frankrijk

28/10 – 3/11 Protest BK golfsurfen by GoPro in Franse Vieux Boucau

Vijftien jaar geleden trok het Belgisch Kampioenschap golfsurfen voor het eerst op zoek naar garantie op golven aan de Atlantische kust. Steeds met succes maar net nu het BK het grootste deelnemersveld ooit mocht verwelkomen, bleven de golven net iets te klein om kampioenen in alle categorieën te kronen. Lange planken laten surfers zelfs de kleinste rimpels berijden en na een week van veel wachten op surfbare baren, wisten ook twee mannen met veel geduld op longboards te winnen. Michiel Van Acker stond al in 2009 in de finale maar won nu pas de Longboard Open. Kenneth Vaneygen surft al de hele eeuw wedstrijden en pakte nu zijn eerste titel bij de masters longboard van minstens vijfendertig jaar. Golfsurfen is ondertussen een sport van twee generaties. Bij de deelnemers enkele vaders van de veel grotere golf aan jong talent die misschien in 2020 België op de Olympische Spelen zal vertegenwoordigen in de kunstmatige golven van het olympisch surfbad!

Video: dit was een week Protest #Bksurf by GoPro (camera & edit: Sam Van Olmen)

Kenneth Vaneygen – Masters BKsurf kampioen

Michiel Van Acker – Longboard BKsurf kampioen

Grommets nemen het roer over

Het BK was al op voorhand spannend, de voorspellingen toonden net nu een dip in de golfhoogte. Het Franse badplaatsje Vieux Boucau bood de Belgen de voorbije drie jaar telkens waar ze voor kwamen: topgolven en een zomerse zon in de herfst. Maar dit jaar stuwde Moeder Natuur net niet genoeg golven naar het BK, al bleef de zon de vele afgezakte Belgen beschijnen. Onder de professionele begeleiding van Lars Musschoot, de enige profsurfer die ons land ooit kende, wist de BK-crew alles uit de aanwezige deining te halen en toch 26 uur wedstrijd te houden. Om alle podiumplaatsen te beslissen, bleef de zee echter vier uur te roerloos.

Toch was het BK een klaterend succes. “De voorbije jaren klopte de jeugd al aan de deur maar nu is ze ingebeukt,” vertelt organisator Tommy Maenhaut. “Voor het eerst zien we meer deelnemers van minder dan 17 jaar dan er in de koningscategorie shortboard open geteld worden. De Belgische Surf Federatie zet al jaren in op de jeugd met lokale Noordzeewedstrijden, verschillende trainingsstages in binnen -en buitenland en deelnames aan landen-EK’s en WK’s, met resultaat. Het jong Belgisch talent zocht en vond al aansluiting bij de Europese top.”

Rheanna Rosenbaum – BKsurf Grommets & Girls competitie

Speeltuin in zee en op de dansvloer

Tommy en zijn ploeg werken ook hard om het BK meer en meer als clubuitstap en surffamiliefeest op de kaart te zetten, ook voor wie niet aan de wedstrijd deelneemt. “De slogan was dit jaar: zet geen punt achter je surfseizoen, maar een uitroepteken. Ondanks het gebrek aan golven, is dat goed gelukt,” weet Maenhaut. Zeker meer dan 200 deelnemers en supporters zagen Studio Brussel DJ Jeroen Delodder zich tot de man van het BK ontpoppen met dubbel zo veel party-sets als afgesproken. De bezieler van Switch en Playground maakte al op maandag tijdens de Revi Belgian Night van de dansvloer de grootste speeltuin. Jeroen maakte er bijna een volledige werkweek van en krijgt van iedereen een vrijgeleide om te blijven terugkomen tot de volgende keer zonder golven, en dat is hopelijk nooit. Sportief stond het BK helemaal op punt maar nu zette ook het avondprogramma een stap vooruit. De groei van het BK is als een vloedgolf, een vriendelijke weliswaar maar ze is niet te stoppen. Volgend jaar wordt hoogstwaarschijnlijk een grand cru jaar, met surf én après-surf!

Terug in de tijd: longboard boven

De mens glijdt al meer dan 2000 jaar op de golven met houten gevaartes maar het is pas sinds de jaren 60 dat surfen als sport begon te boomen. Vooral door de technologische vooruitgang van de planken die steeds wendbaarder werden en zo het spektakel versterkten. Maar de lange planken leven nu zelfs weer op. Vroeger draaide alles om de ‘noseride’ en van het gracieus glijden op de voorkant van de plank kregen we een mooie demonstratie tijdens dit BK. Joke Devreese deed dit misschien wel met het meeste stijl en schopte het zo als enige vrouw tot in de finale. Michiel van Acker uit Bredene en Jack Verbraeken uit Knokke-Heist haalden een hoger niveau en strijden nek aan nek voor de overwinning. “We surfen eigenlijk allebei enkel op longboards als de golven echt te klein zijn, maar we vinden het wel leuk natuurlijk,” vertelt winnaar Michiel. “Ik doe graag mee omdat het mijn focus verhoogt. In hoe meer categorieën ik surf, hoe geconcentreerder ik blijf.” En Michiel kon wel een opkikkertje gebruiken. “Ik brak begin augustus mijn enkel en kon pas sinds een drietal weken weer surfen, dus nu winnen doet wel deugd.” Net als vorig jaar zien we Noordzeesurfers winnen en geen Belgen die in landen met meer golven wonen. “Langer dan twee, drie weken ben ik nooit in het buitenland. Ik studeer gewoon in België en surf zoveel als mogelijk,” besluit Michiel.

Jack Verbraeken – 2de Longboard Bksurf

Outside Oostende wint BK voor surfclubs

Michiel behoort tot één van de eerste generaties van kids die trainden in één van de vele actieve Belgische kustsurfclubs. De jonge talenten beginnen tegenwoordig hun weg naar de top op wekelijkse trainingen. Het BK vormt de afsluiter van het clubseizoen en ziet de delegaties jonge clubleden elk jaar groeien en zo ook het aantal deelnemers met dit jaar een absoluut record. Twins Club Bredene kwam zelfs met een karavaan van bijna negentig leden en ook andere clubs daagden met meer dan veertig op. Elke deelnemer sprokkelde met zijn of haar resultaat punten voor de club maar de Bredense overmacht zette zich niet door op het podium. Outside Oostende had nog meer leden in de onafgewerkte competitie en nam zo verrassend de titel van Twins Club Bredene over. Surfclub Windekind uit Oostduinkerke werd derde.

Surfclub ‘Outside’ Oostende – Surfclub van het jaar

Resultaten

Longboard

  1. Michiel Van Acker
  2. Jack Verbraeken
  3. Jurgen Deneire

Masters (+35 jaar)

  1. Kenneth Vaneygen
  2. Jurgen Deneire
  3. Tom Ameije

Surfclub van het jaar

  1. Inside-Outside Oostende
  2. Twins Club Bredene
  3. Surfclub Windekind Oostduinkerke

Shortboard Men, Women, Grommets (-17 jaar) bleven onafgewerkt. Bekijk hier de volledige resultaten