Begin december 2016 zocht het Belgische team op het Europees landenkampioenschap voor golfsurfers onder de achttien met zeven jongens en twee meisjes opnieuw aansluiting bij de grootste Europese surfnaties als Spanje en Portugal. In de breedte kwam het jonge golfsurf team in het Marokkaanse Agadir een handvol punten te kort voor een top 5 landenklassering, maar het 14 jarig surftalent Dean Vandewalle uit Knokke-Heist zorgde wel voor de primeur van de eerste Belgische EK podiumplaats bij de jongens van 14 jaar en jonger.

Ook de kleine Europese surflanden worden groot

Pas in 2008 maakte België zijn debuut op het EK toen de golfsurfsport net erkend werd in ons land. De titels van rode lantaarn en surfsmurf schudde het surfteam snel van zich af. Het succes is er dankzij de steeds betere werking van de Belgische Surf Federatie die onder de vleugels van de Vlaamse Yachting Federatie vaart. “De BSF kiest volop voor de jeugd en schotelt een compleet parcours voor met verschillende trainingsstages in binnen- en buitenland en deelnames aan landen-EK’s en WK’s voor junioren,” vertelt BSF-coördinator Tommy Maenhaut.

“Het EK-team ontspruit vooral uit de nieuwe generatie jonge talenten die elke surfkans aan onze kust grijpen en wekelijks trainen in verschillende Belgische surfclubs. De jongste surfer van het team is er pas twaalf. Ook de surfwedstrijd aan de Noordzee voor de allerjongsten is een groot succes, wat voor een stevige vijver van talent moet zorgen voor de toekomst. Dit Ek leert ons dat we op de goede weg zijn, maar ook de andere “kleine” surflanden niet stil zitten en met de Olympische golfsurf status een versnelling hoger schakelen. Dit Ek misten we op een aantal punten na de 5de plaats, vermoedelijk door een tekort aan wedstrijdervaring in het team. Een werkpunt willen we beter doen in de toekomst is onze teamleden meer en intensiever begeleiden richting wedstrijdsurfers, en zo de Olympische golf richting 2020 niet te missen.”

Dean Vandewalle haalt brons bij de surfers van de toekomst

De klepper van het team surft echter niet veel in België. De 14-jarige Dean Vandewalle werd in Gent geboren maar verhuisde via Knokke-Heist naar Costa Rica waar hij de kampioen van zijn leeftijd is. Dean verscheen al in de grootste Amerikaanse en Australische surfmedia en stond dit jaar op 20 in de top 100 aanstormend surftalent van het Amerikaanse Surfer magazine. Na een intensieve week voorrondes surfte Dean de finale in de surfcategorie 14 jaar en jonger, waarin hij de 3de plaats wist te behalen na een strijd met de krachtige golven, en de ziektekiemen die elk team op dit Marokkaans EK op halve kracht lieten peddelen. Die 3de Europese plaats is een Belgische golfsurf primeur, en met nog 2 kansen op de komende 2-jaarlijks georganiseerde EK’s voor junioren is een juniorentitel niet ondenkbaar voor 2020.

Van EK naar Olympische Spelen

De golfsurfsport wordt zowel in België als overal ter wereld niet alleen populairder maar ook professioneler. Vanaf 2020 speelt golfsurfen zelfs in de hoogste klasse: de Olympische Spelen. Voorlopig zonder garantie voor de toekomst maar het Internationaal Olympisch Comité wil verjongen en de surfsport past perfect in dat plaatje. Sport Vlaanderen (ex-Bloso) spot talent steeds vroeger en begeleidt het traject richting mogelijke medailles, dus het olympisch kader kan veel deuren openen. Of die eer een golfsurfer te beurt kan vallen, valt nog af te wachten maar de kans is er met Belgisch talenten die meedraaien met de wereldtop van hun leeftijd.

Eurosurf Junior 2016

Eurosurf Junior bepaalt het eindklassement door de individuele resultaten van 9 surf(st)ers en 5 bodyboard(st)ers samen te tellen. Die laatste liggen op een kleiner plankje en zijn voor de Belgen het zwakke broertje, de discipline wordt door de weinige golven in ons land niet op hoog niveau beoefend. Sinds een paar jaar wordt er echter specifiek op gewerkt.

Resultaten Team België

  • Dean Vandewalle 3de Surf -14 & 9de Surf -18
  • Yari Misson 17de Surf -18 & 13de Bodyboard -18
  • Arpad Leclère 11ste Surf -16
  • Oscar Cauchi 17de Surf -16
  • Mauro Campe 21ste Surf -14 & 21ste Bodyboard -16
  • Camille Kindt 9de Surf -18 Ladies & 7de Bodyboard -18 Ladies
  • Rheanna Rosenbaum 21ste Surf -18 Ladies
  • Razz Rosenbaum 9de Longboard -18 & 15de Bodyboard -18
  • Daan Vanoverbeke 15de Bodyboard -16

Landenklassement

1. PORTUGAL 11255
2. SPANJE 9826
3. MAROKKO 9261
4. ENGLAND 7609
5. IERLAND 6691
6. CHANNEL ISLANDS 6633
7. NEDERLAND 6518
8. BELGIE 6500
9. SCHOTLAND 5870
10. WALES 5800
11. ZWEDEN 4803
12. DUITSLAND 3911
13. NOORWEGEN 1185
14. DENEMARKEN 740
15. OOSTENRIJK 670

Alle resultaten in detail via www.eurosurfing.org


Bekijk het album van de Eurojunior 2016 finaledag

Meer Eurojunior foto’s op de Surfingbelgium Facebook pagina

[srizonfbalbum id=8]