Over Protest #BKsurf 2019

Protest BK Surf in Vieux Boucau 2019: surfen, dansen en gelijke kansen!

De Noordzee zorgt wel eens voor voldoende deining maar om de tsunami aan deelnemers – elk jaar een nieuw record – allemaal hun kans te laten wagen, moet het Protest BK Surf wel naar de Franse kust uitwijken voor meer garantie op golven.

Vorig jaar waren die er in alle maten, van te groot naar te klein, met regen en wind of rustig onder de zon, en gelukkig ook het perfecte midden. Vieux Boucau kan strakke statistieken voorleggen in de herfstvakantie dus kom of doe mee en grijp je kans op topgolven, samen dansen onder de sterren in november, één van de titels in de zes categorieën, en nieuw dit jaar: gelijk prijzengeld voor mannen en vrouwen! Geen nieuws eigenlijk want zoals Kelly Slater het al zei: “Dat moet eigenlijk overal de norm zijn.”

Het Protest BK surf is er elk jaar zowel voor het competitiebeest als de vrije surfgeest van elke leeftijd. Sportief staat de organisatie op internationaal niveau en het avondprogramma volgt die ambitie met hoogstaande après-surf van de hand van Studio Brussel DJ Jeroen Delodder op de Revi Belgian Night ergens halfweg en de afsluitende knaller van het BK en het Belgische surfclubseizoen. Mis die niet!

Meer kansen op een titel

Op vorig jaar na zorgde de Belgische herfstvakantie telkens voor zowel goede Franse golven als zomerse zon zonder de massa van het hoogseizoen. Mix dit met de perfecte uitvalsbasis, jurytoren en tribune die Bar Mojito is, en de kans op een geslaagd BK stijgt voor iedereen. Dit jaar zien heel wat deelnemers hun kansen op podiumplaatsen nog opklimmen door de toevoeging van drie nieuwe categorieën. De Grommets categorie liet surfers tot en met 16 jaar toe maar dit jaar wordt die opgesplitst in Under 14 en Under 18. Longboard Masters evolueert naar Shortboard Masters voor surfers vanaf 35 jaar. Waag je kans, ze is hoger dan ooit.

People of tomorrow

De groei van het BK is als een vloedgolf, een vriendelijke weliswaar maar ze is niet te stoppen. De voorbije jaren klopte de jeugd al aan de deur maar nu is ze ingebeukt. De in België schoolgaande jeugd slaagde er de laatste jaren in het hoogste schavot te bestijgen, dat bleek vroeger eerder enkel weggelegd voor naar golfrijker oorden uitgewaaide surfers. Belgen in België, geen reden om je kans niet te wagen, maar wees op tijd. Het zoveelste recordaantal deelnemers op rij, leidde tot een maximum aantal beschikbare plaatsen. Om de wedstrijd binnen de voorziene tijd te kunnen afwerken, mag elke deelnemer maar maximaal in twee categorieën opdraven. En er komt Tomorrowland-gewijs een moment waarop de plaatsen worden vrijgegeven.

Meedoen? Wel hier kom je te weten hoe!

BK als WK: Battle of the Surfclubs

Het BK vormt de afsluiter van het clubseizoen voor tientallen jonge talenten die wekelijks trainen in vijf Belgische kustsurfclubs. Het BK ziet de delegaties jonge clubleden elk jaar groeien en zo ook het aantal deelnemers met vorig jaar een absoluut record. Twins Club Bredene kwam zelfs met een karavaan van bijna negentig leden en ook andere clubs daagden met meer dan veertig op. Elke deelnemer sprokkelde met zijn of haar resultaat punten voor de Battle of the Surfclubs, net zoals surfers voor hun land punten pakken op EK’s en WK’s. Vorig jaar nam Twinsclub Bredene de titel terug van Outside Oostende. Wisselt terug de macht?

Kom alles te weten over de BSF werking op hun coaching pagina